Uncategorized

USR: Nu este nicio urgenţă pentru a modifica legislaţia penală prin OUG PSD se substituie Guvernului şi Parlamentului


USR susţine că nu este nicio urgenţă pentru a modifica legislaţia penală prin OUG, PSD încearcă să se substituie Guvernului şi Parlamentului, la fel ca PCR în perioada comunistă.

“Dacă mai avea cineva vreo îndoială: OUG-urile pe justiţie se decid în CEx-ul PSD, nu în şedinţele de Guvern. Liviu Dragnea i-a cerut, astăzi, ministrului Justiţiei să elaboreze un OUG pe Codurile Penale. La aproape 30 de ani de la căderea comunismului, succesorul PCR se substituie din nou instituţiilor statului. PSD se substituie atât Guvernului, cât şi Parlamentului. Codurile trebuie dezbătute în Parlament, aşa cum este normal într-un stat democratic. Nu este nicio urgenţă pentru a modifica legislaţia penală, decât scăparea lui Dragnea, Tăriceanu şi a altor infractori cu dosare penale”, a declarat preşedintele USR Dan Barna.

Comisia de la Veneţia şi Uniunea Europeană (prin raportul MCV) au spus clar că legile de modificare a Codului Penal şi de Procedură Penală trebuie dezbătute cu întreaga societate civilă, cu specialiştii în domeniu, nu adoptate în urma unei şedinţe de partid, netransparent, în spatele uşilor închise, la comanda lui Liviu Dragnea.

USR consideră că ministrul justiţiei Tudorel Toader nu mai are niciun fel de legitimitate să elaboreze un OUG pe Codurile Penale în condiţiile în care a propus modificări declarate de CCR neconstituţionale, printre care şi redefinirea abuzului în serviciu.

“Am asistat astăzi la un episod foarte trist în istoria Parlament: în timp ce în plenul Senatului se dezbătea reexaminarea legii de modificare a Codului de Procedură Penală, am aflat că premierul Viorica Dăncilă şi ministrul justiţiei Tudorel Toader pregătesc un OUG pe Codurile Penale. Este inadmisibilă o astfel de atitudine, care aruncă în derizoriu întreaga activitate parlamentară şi activitatea membrilor Comisiei speciale care timp de un an au discutat acest proiect de lege. Puteam să anticipăm această reacţie, având în vedere lipsa de interes pe care a dovedit-o ministrul justiţiei. Acesta nu a fost prezent în cadrul comisiei când s-au rediscutat aceste modificări, credeam că îi este ruşine de faptul că foarte multe dintre propunerile pe care el le-a avansat au fost declarate neconstituţionale de CCR. Dar, de fapt, motivul este unul mult mai puternic: nu este interesat de dezbaterea parlamentară, pentru că vrea ocolească Parlamentul, nu doreşte ca această lege să fie votată în plenul celor două Camere”, a explicat senatorul USR George Dircă.

USR susţine că PSD trebuie să plece de la guvernare, până nu transformă România în dictatura lui Dragnea. Cel mai probabil, urmează şi amnistia şi graţierea, cea mai marea dorinţă a penalilor care au devalizat bugetul statului.

USR avertizează că printre articolele considerate constituţionale de CCR sunt reducerea termenelor de prescripţie şi redefinirea infracţiunilor de dare de mită şi trafic de influenţă.