LIFESTYLE, Uncategorized

Vești bune pentru profesori. Portofoliul dirigintelui și comisia metodică, propuse spre eliminare

Ministerul Educației a publicat un prim raport sintetic al grupului de lucru însărcinat cu debirocratizarea activității cadrelor didactice, așa numita ,,Comisie de tăiat hârtii”. Potrivit raportului publicat, o serie de documente din activitatea profesorilor sunt propuse spre eliminare, în timp ce altele se propune a fi simplificate. Măsurile identificate de grupul de lucru vor fi supuse dezbaterii publice  , iar intervențiile privind debirocratizarea vor fi realizate pe etape pe termen scurt (începând cu semestrul al II-lea), mediu și lung (aplicabile începând cu anul școlar 2020-2021).

Potrivit Ministerului Educației, măsurile pe termen scurt, grupate în două categorii (de eliminare și de simplificare), sunt sintetizate în imaginea de mai jos.

În privința portofoliului profesorului se propune standardizarea conținutului obligatoriu prin punerea la dispoziția profesorului de modele predefinite, iar în ce privește condica de prezență este propusă eliminarea rubricii referitoare la titlul lecției. De asemenea, se propune simplificarea documentelor care presupun ieșirea elevilor la activități desfășurate în afara școlii și avansarea unor soluții care să încurajeze profesorii să participe la astfel de activități.

Rămâne de văzut care dintre aceste măsuri vor fi adoptate după etapa consultării publice.