Uncategorized

Veteran de război, fost aviator, aniversat la 103 ani: ,,Aș vrea să mai zbor oleacă”

Florea Costachi, maistru militar de aviație în cel de-al Doilea Război Mondial, în prezent sublocotenent în rezervă, care trăiește în comuna Dolhasca din județul Suceava, a fost sărbătorit recent la împlinirea a 103 ani.  La eveniment au participat, alături de familia sărbătoritului, aviatorii de la Baza 95 Aeriană Bacău, alături de oficialități locale și județene.

Cu această ocazie, Florea Costachi a fost decorat cu  Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, ce se adaugă Emblemei de Onoare din partea Forţelor Aeriene, pe care a primit-o în anul 2017 și  Ordinului  Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler, primit anul trecut de la Preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit Mediafax, veteranul de război se simte foarte bine în preajma aviatorilor și declară că ar vrea să mai zboare și el: „Mă simt foarte bine, mai ales când vin aviatorii, îs simpatici, dar îs tare şi eu, că am fost şi eu vreo şapte anişori, am fost militar, cei trei ani pe care trebuia să îi fac eu şi patru am fost în război, din ’41 şi până în ’45. Aş vrea să văđ şi eu cum e un avion  de astăzi, înăuntru, să zbor oleacă şi eu, dacă s-ar putea, bineînţeles!”, a spus Florea Costachi, potrivit sursei citate.

Veteranul de război a făcut stagiul militar între 1938 şi 1945 în cadru Flotilei 1 Aviaţie din Iaşi, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost concentrat în calitate de mecanic de avioane în cadrul Flotilei 2 Bombardament din Corpul Aerian Român. A fost luat prizonier, pentru scurt timp, de către sovietici, în august 1944 şi a adus avioanele româneşti până la Budapesta. După război s-a întors acasă, refuzând să povestească vreodată prin ce a trecut.

„Iese în curte, îşi face surcele, ca să îşi facă activitatea că nu îi place să stea numai în casă, citeşte presa, în fiecare lună îi fac abonament la ziar. Din război nu mi-a povestit absolul nimic, niciodată, lui nu i-a plăcut să vorbească despre asta pentru că el şapte ani nu a venit acasă deloc, nu şi-a văzut familia”, a declarat pentru Mediafax, Cristina Baciu, strănepoata veteranului de război ce are acum grijă de el.

Sursă foto: Baza 95 Aeriană Bacău

 

Este posibil ca imaginea să conţină: deserturi, mâncare şi interior