Uncategorized

,,Zeița de la Montreal” a împlinit, astăzi, 58 de ani

Supranumită ,,Zeița de la Montreal”, Nadia Comâneci, cea mai bună gimnastă a tuturor timpurilor, s-a născut la 12 noiembrie 1961 la Onești, județul Bacău. A ajuns la gimnastică încă de la grădiniță,  deoarece era foarte energică și părinții săi s-au gândit că sportul îi va tempera energia.

Câțiva ani mai târziu, în 1976, când încă nu împlinise 15 ani, Nadia Comâneci a devenit cunoscută în întreaga lume odată cu prima notă de 10 din istoria Jocurilor Olimpice. În acel an, la Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia a primit șapte note de 10 și a câștigat trei medalii de aur, una de argint și una de bronz, care i-au adus numele de ,,Zeița de la Montreal”. S-a retras din activitatea de mare performanță când încă nu împlinise 19 ani, după Jocurile Olimpice de la Moscova (1980).

Nadia Comâneci este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame și primul sportiv din lume invitat să vorbească la Națiunile Unite în anul 1999.  Este căsătorită cu fostul gimnast american Bart Conner și au împreună un copil.