Uncategorized

Ziua mondială a fotografiei

Ziua mondială a fotografiei este celebrată la 19 august. Ziua mondială a fotografiei continuă să fie sărbătorită, în fiecare an, de tot mai multe comunităţi transformându-se într-un eveniment global, care aspiră să creeze schimbări pozitive în lume prin intermediul fotografiei.

Ziua mondială a fotografiei este o celebrare a capacităţii de comunicare prin fotografie. Într-o lume în care milioane de imagini sunt încărcate în fiecare minut pe internet, această zi a determinat mii de oameni să contribuie cu o fotografie la atingerea unui scop simplu: ,,să împartă lumea lor cu lumea întreagă”. Fie că este vorba despre un peisaj, portret sau despre surprinderea unei acţiuni, a unui aspect din viaţa de zi cu zi, fotografia este mai mult decât o imagine, este o poveste, care poate schimba în bine lumea în care trăim.

Cea mai veche fotografie care a supravieţuit timpului datează din 1826 sau 1827, potrivit site-ului www.timeanddate.com. A fost făcută de inventatorul francez Joseph Nicéphore Niépce. Fotografia este o vedere a proprietăţii lui Niépce, în Burgundia (Franţa), cunoscută sub numele de ”View from the Window at Le Gras”, realizată printr-un proces numit “heliografie”.

Imagine similară

La 9 ianuarie 1839, invenţia a fost prezentată Academiei Franceze de Ştiinţe şi Louis Daguerre a obţinut brevetul. Câteva luni mai târziu, pe 19 august 1839, guvernul francez a cumpărat brevetul şi a anunţat invenţia ca fiind un cadou ,,gratuit pentru lume”.

Procedeul ”daghereotipiei” a fost folosit după aproximativ 11 ani, în numeroase studiouri din New York, marcând începutul erei moderne în fotografie. De-a lungul anilor, tot mai mulţi oameni au sprijinit şi au încurajat organizarea unei manifestări având în prim-plan fotografia.