Ziua mondială fără maşini

Pe plan european, Ziua mondială fără maşini este precedată de Campania Săptămâna europeană a mobilităţii, programată, anual, între 16 şi 22 septembrie.

Scopul imediat al Zilei mondiale fără maşini este descurajarea, pe cât posibil, a circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori, în ultimă instanţă, a transportului în comun. Pe termen lung, se doreşte crearea comunităţilor în care atât magazinele, cât şi locurile de muncă să se află în apropierea domiciliilor, la distanţe ce pot fi uşor parcurse în plimbare.

De la introducerea sa, în 2002, impactul Săptămânii europene a mobilităţii a crescut constant, atât în Europa cât şi în lume, iar în 2017 campania a bătut recordul de participare, când 2.526 oraşe din 50 de ţări au organizat activităţi în decursul săptămânii. Peste jumătate dintre oraşele participante au implementat măsuri permanente. Tot în 2017, un număr de 1.352 de oraşe au organizat Ziua fără maşini.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, scopul amintitei campanii este promovarea formelor alternative de transport ecologic şi sublinierea faptului că mobilitatea sporeşte calitatea vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor şi a obezităţii. ”Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, aducem beneficii imense, atât mediului, cât şi sănătăţii noastre”, arată http://insp.gov.ro/.

Renunţarea pe scară largă la utilizarea automobilelor poate duce şi la scăderea numărului de accidente rutiere. Conform Poliţiei Române, în 2017 s-au înregistrat 8.624 de accidente, soldate cu 1.951 de morţi. Numărul victimelor fatale a fost în creştere faţă de 2016, când 1.913 oameni şi-au pierdut viaţa pe drumurile din România, notează www.politiaromana.ro.

La 10 aprilie 2018, un raport al Comisiei Europene arăta că drumurile din România sunt cele mai nesigure din Uniunea Europeană şi că ţara noastră avut cea mai mare rată a accidentelor mortale din UE (98 de accidente mortale la un milion de locuitori, dublu faţă de media din UE).

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.