Ziua Sfântului Andrei

Sfântul Apostol Andrei „cel intai chemat la apostolat” este cinstit pe 30 noiembrie. Sfantul Andrei, impreuna cu fratele sau Sfantul Apostol Petru, fiii lui Iona din Betsaida, au fost pescari. Spre deosebire de Petru care era casatorit, Andrei a ales sa-si traiasca viata in feciorie si locuia in casa fratelui sau. Dupa ce-l asculta pe Sfantul Ioan Botezatorul, decide sa devina ucenicul acestuia. Iar mai tarziu, Ii urmeaza lui Hristos, inchinandu-si intreaga sa viata slujirii Lui. Sfantul Andrei moare rastignit cu capul in jos, la Patras, in Ahaia (Peloponez) pe o cruce in forma de X.

2011, in Bucuresti, cu prilejul sarbatorii Cuviosului Dimitrie cel Nou. De aici a fost dus si la Sibiu si Alba Iulia.

„Iar Iisus, intorcandu-Se si vazandu-i ca merg dupa El, le-a zis: Ce cautati? Iar ei I-au zis: Rabi [care se talcuieste: Invatatorule], unde locuiesti? El le-a zis: Veniti si veti vedea. Au mers deci si au vazut unde locuia; si au ramas la El in ziua aceea. Era ca la ceasul al zecelea. Unul dintre cei doi care auzisera de la Ioan si venisera dupa Iisus era Andrei, fratele lui Simon-Petru” (Ioan 1, 38-40).

Din aceasta convorbire Andrei a primit credinta ca acest Iisus este Mesia cel asteptat de veacuri. Din acest motiv, s-a dus fara retineri si i-a spus fratelui sau Simon: „Am gasit pe Mesia!” (Ioan 1, 41) si l-a dus la Hristos.

Plecand din Dobrogea, Sfantul Andrei s-a indreptat spre miazazi, punand episcop la Odessos (Varna de astazi) pe Sfantul Amplie, unul dintre cei 70 de ucenici. A vestit Evanghelia si in Tracia si la Bizant, unde a pus episcop pe Sfantul Stahie, precum si in Macedonia, unde l-a randuit episcop pe Sfantul Urban. A strabatut Elada si a ajuns in tinutul Peloponezului, unde pe multi i-a facut sa renunte la idoli si sa primeasca credinta in Hristos. La Patras, langa Corint, a pus episcop pe Sfantul Stratrocleu si, din porunca dregatorului Egeat, a primit moarte de mucenic. Sunt persoane care afirma ca Apostolul Andrei a patimit pe vremea imparatului Nero (54-68), dar altii cred ca in timpul lui Domitian (81-96).

Sfantul Apostol Andrei, ocrotitor al mai multor tari

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis in anul 1995 ca ziua de 30 noiembrie sa fie trecuta in calendarul bisericesc cu cruce rosie, iar in anul 1997 a fost proclamat Ocrotitorul Romaniei. Din anul 2001 ziua cinstirii sale a devenit sarbatoare nationala bisericeasca, iar din 2012, ziua de 30 noiembrie a fost declarata zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.

Din anul 750, Sfantul Andrei este cinstit ca patron spiritual al Scotiei. Sfantul Andrei mai este ocrotitor al Poloniei, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei si al Rusiei. De asemenea, este ocrotitorul oraselor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Bruges si Patras.

Ce inseamna numele Andrei

Numele de Andrei are origine greceasca si inseamna barbatie, indrazneala (de la ἀνήρ, gen. ἀνδρός).

La multi ani celor care poarta numele Sfantului Apostol Andrei.

Sursa:CrestinOrtodox.ro

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.