ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, Uncategorized

Pedepse mult mai dure pentru cei care nu respectă carantina și izolarea, mint sau omit informații esențiale

În informarea de presă pe care premierul României, Ludovic Orban a ținut-o joi, a anunțat hotăririle pe care Guvernul le-a luat în ultima ședinței de Guvern, desfășurată de ieri după-amiază până noaptea târziu.

Printre hotărârile adoptate se numără, în primul rând, cele privitoare la modificarea Codului Penal prin înăsprirea pedepselor privitoare la falsul în declarații cu privire la epidemia de coronavirus și zădărnicia combaterii bolilor, respectiv, prin introducerea unei noi infracțiuni privitoare la omisiunea de a furniza date cadrelor medicale sau autorităților abilitate cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă.

Astfel, potrivit proiectului propus de Ministerul Justiției și aprobat de Guvern, pentru falsul în declarații, săvârșit pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

În ce privește omisiune declarării unor informații esențiale cadrelor medicale sau altor persoane cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, iar dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani. În cazul transmiterii din culpă a acestor tipuri de boli, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Dacă prin faptele precizate mai sus s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.  Dacă faptele precizate anterior au fost săvârșite din culpă și s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Totodată, transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Dacă, urmare a acestei fapte s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Aceste pedepse nu se aplică retroactiv.

Sursă foto: Newsweek.ro