Primăria Oradea va sprijini reconstrucția Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin, județul Sălaj

Consilierii locali orădeni au aprobat joi, 26 aprilie, în ședință de consiliu, la propunerea primarului Ilie Bolojan, alocarea sumei de 233.000 lei  pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin aflată în proprietatea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

„Este cel mai mare ajutor financiar de până acum, acesta permițându-ne să ne apropiem foarte mult de termenul de finalizare a lucrărilor de reabilitare a Casei Maniu“, a declarat părintele Cristian Borz, custodele casei.

Ajutorul este unul cât se poate de important, cu atât mai mult cu cât vine din partea autorităților, în condițiile în care, cu excepția Primăriei Șimleu Silvaniei, acestea au refuzat să contribuie la reabilitarea Casei Maniu, în ciuda demersurilor repetate făcute de la începutul campaniei publice„Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!”, demarată în urmă cu trei ani.

„Scopul reabilitării Casei memoriale „Iuliu Maniu” este de a celebra Centenarul şi de a evidenţia persoana marelui om politic ca parte a realizării Marii Uniri din 1918. Este un loc însemnat, în care s-au luat decizii importante pentru naţiunea română din Transilvania şi unde s-au întâlnit oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, se arată în protocolul de parteneriat încheiat între Primăria Oradea şi Episcopia Greco-Catolică de Oradea, care intră în vigoare începând cu data de 26 aprilie.

Primarul Ilie Bolojan a anunţat implicarea oraşului în acest demers în 20 aprilie, la festivităţile de la statuia generalului Traian Moşoiu. Motivaţia sa a fost că „este normal ca la 100 de ani de la aniversarea Marii Uniri, casa acestui mare român să nu fie o paragină”.

Banii vor ajunge la destinaţie în baza unui parteneriat cu Episcopia Greco-Catolică, proprietara casei.

„Casa memorială Iuliu Maniu este un monument istoric memorial, fiind construită de tatăl marelui om politic, Ioan Maniu, descendent pe linie paternă din familia lui Simion Bărnuţiu, în satul Bădăcin, comuna Pericei, la 5 km de oraşul Şimleu Silvaniei. La conacul din Bădăcin s-au luat decizii importante pentru naţiunea română din Transilvania, aici s-au întâlnit oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1918. Iuliu Maniu şi-a lăsat casa părintească ca moştenire Bisericii Române Unite cu Roma”, se arată în raportul de specialitate al hotărârii.

Imobilul a fost confiscat în 1947, devenind depozit de îngrăşăminte agricole. A ieşit din proprietatea statului printr-o decizie a Curţii Supreme, de reabilitare a lui Maniu, respectiv de anulare a confiscării.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.