ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Ultima oră. Ministrul justiției propune revocarea șefei DNA, Laura Codruța Koveși

Ministrul justiției a propus revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Ministrul a criticat în serie activitatea Laurei Codruța Kovesi. Declarații ale ministrului justiției, Tudorel Toader:

,,Raportul are 30 de pagini în sinteză.  Este o prezentare a raportului și o conferință de presă. Avem o justiție, unii spun că este bună, unii că este rea. Justiția trebuie să fie bună pentru toți, în slujba cetățeanului. În urmă cu 6 luni am prezentat legile justiției. Legile de modificare au fost adoptate, câteva soluții vor fi modificate de către Parlament (care au fost declarate neconstituționale). Se împlinește un an de la preluarea demnității de ministru. Raportul privind activitatea managerială de la DNA.

Demnitatea de procuror este respectabilă dacă este exercitată cu bună credință, bunului public. Personal am început activitatea personală exercitând această demnitate de procuror. Prezentul rapot nu reprezintă o evaluare a DNA. Raportul DNA și DIICOT va fi prezentat Parlamentului. Raportul de față reprezintă poziția ministrului justiției, el fiind elaborat pe fondul dezbaterilor ample din spațiu public, în ultimul an de zile. Dezbaterile au divizat opinia publică. Atacurile au polarizat opinia multora, au declanșat evaluări din partea UE, punând în pericol statul de drept. Procurorul-șef. DNA și-a arogat dreptul de a verifica legalitatea unei HG. În ultimii 10 ani nu s-a făcut o evaluare punctuală a DNA. Concluziile sunt fundamentate pe 20 de puncte. Decizia a luat în calcul inclusiv declarațiile Laurei Codruța Kovesi. Am constatat 3 conflicte juridice, iar DNA  a fost sancționată de două ori. CCR a decis că a fost încălcată Constituția de două ori. Au fost 13 conflicte în 14 ani. Procurorul-șef a refuzat să dea curs invitației de anchetă din partea curții. A fost încălcată activitatea Parlamentului. CCR a spus că prin refuzul Laurei Codruța Kovesi a fost blocată ancheta Parlamentului. Am propus demiterea șefului DNA, Laura Codruța Kovesi. Inspecția judiciară a consemnat dificultăți întâmpinate de inspectori și a fost obstrucționată în activitatea ei. Inspecția judiciară notează comportamentul excesiv de autoritar la DNA. A fost o prioritizare a dosarelor cu impact mediatic. Dosarele nu trebuie să se rezolve după rezonanța publică pe care o au. DNA cheltuiește 40 000 lei pe rechizitoriu.”

Augustin Lazăr: Nu sunt motive pentru demiterea șefei DNA.