Featured, ACTUALITATE, ECONOMIE

Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM: Venim să sprijinim o treime din IMM-uri

Distribuire articol:

Un instrument financiar ar putea fi lansat până la sfârşitul acestui semestru pentru IMM-urile cu capitaluri negative, având în vedere că mai mult de o treime dintre întreprinderile mici şi mijlocii se află în această situaţie, a afirmat joi într-o conferinţă de specialitate, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Dumitru Nancu.

„Ne gândim şi sperăm ca până la sfârşitul acestui semestru să venim cu un instrument financiar, astfel încât să sprijinim aceste poate o treime din IMM-uri, să croim un instrument financiar, astfel încât să capitalizăm aceste IMM-uri, un sprijin atât din punct de vedere financiar, dar mai ales din punct de vedere al culturii antreprenoriale. Până să înceapă IMM Invest, una din şapte IMM-uri erau bancabile. Am închis anul 2022, anul trecut una din două IMM-uri sunt bancabile cu acest produs. Deci, scopul nostru este să găsim instrumente financiare complementare, astfel încât o treime din aceste IMM-uri să aibă capitaluri pozitive. De asemenea, suntem pe final de evaluare de către Comisia Europeană. Vom veni cu un nou tip de garanţie. Este vorba de garanţia portofoliu cu patru produse pe cel mai mare plan de investiţii a Comisiei Europene – este vorba despre programul InvestEU”, a menţionat Dumitru Nancu, la conferinţa „Business şi Antreprenoriat”, organizată de Ziarul Bursa.

Potrivit unui studiu al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), 34% din IMM-urile din România au capitaluri negative, adică „nu se pot finanţa, nu pot primi finanţare”.

El a subliniat că anul acesta a fost un plafon foarte mic de garantare, de numai 6,2 miliarde lei.

„Pe anul acesta vreau să vă spun că, din păcate, am avut un plafon foarte mic de garantare, este vorba de 6,2 miliarde lei. În acest moment, în două luni de zile de la începerea programului – programul am reuşit să-l prelungim la Comisia Europeană până la sfârşitul anului – avem 5.000 de companii care sunt deja finanţate. Din plafonul de 6,2 miliarde lei, avem 5 miliarde care sunt deja garanţii acordate, iar instituţiile financiar-bancare au acordat 6,2 miliarde de lei”, a mai spus Dumitru Nancu.


Distribuire articol: