POLITICĂ

Internaţional. Donald Trump: Suveranitate a Israelului asupra Înălţimilor Golan

Preşedintele american Donald Trump afirmă că a venit timpul ca Statele Unite să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan. Într-un mesaj postat pe Twitter, Trump a scris, ieri, că acest teritoriu este de o importanţă strategică şi de securitate crucială pentru Statul Israel şi pentru stabilitatea regională.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat afirmaţia preşedintelui american.

Alaltăieri, Netanyahu solicitase public, în prezenţa secretarului de stat Mike Pompeo, aflat în vizită la Ierusalim, recunoaşterea de către Statele Unite a suveranităţii israeliene asupra Platoului Golan.

Premierul Netanyahu l-a sunat pe preşedintele american şi i-a mulţumit pentru decizia de a recunoaşte Platoul Golan. Citez: “Aţi făcut istorie”.

În timp ce Iranul încearcă să utilizeze Siria ca pe o platformă pentru a distruge Israelul, preşedintele Trump recunoaşte suveranitatea israeliană asupra Platoului Golan – a comentat Netanyahu.

Platoul Golan este captură de război din 1967. În noiembrie, anul trecut, la ONU, Statele Unite au votat pentru prima oară împotriva unei rezoluţii, referitoare la anexarea Platoului Golan. Saeb Erekat, din conducerea OEP, a criticat susţinerea americană pentru ocupaţia israeliană.

Ambasadorul Israelului la Naţiunile Unite, Danny Danon a reacţionat: “Suntem la începutul unui moment istoric pentru Statul Israel.

Preşedintele Trump dovedeşte încă o dată forţa legăturii dintre cele două ţări”.